Project Description

Wil jij leren hoe je zelfstandig bestralingen uitvoert? En hoe je, samen met een radiotherapeut, bestralingsplannen opstelt? Dan is de opleiding Radiotherapeutisch Laborant iets voor jou. Als Radiotherapeutisch laborant in opleiding hou je je bezig met het bestralen van patiënten en voer je de werkzaamheden uit die hierbij horen. Ook adviseer en begeleid je patiënten gedurende dit proces. Je behandelt patiënten met een complex ziektebeeld en leert veel over verbetering van mogelijkheden in behandelresultaten. Daarnaast word je opgeleid om te werken met de meest moderne apparatuur voor het voorbereiden en uitvoeren van bestralingen.

Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaatsvindt in de praktijk en dat de toepassing van theoretische kennis en inzicht in eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. De opleiding heeft daarom een praktijkcomponent die is gebaseerd op 7 kerncompetenties. Naast vakinhoudelijk handelen lopen deze kerncompetenties zoals communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliseren als een rode draad door de opleiding.Je hebt zelf een grote verantwoordelijkheid voor je leerproces.

 • Je bent in het bezit van minimaal een HAVO- of VWO-diploma, met in het profiel de vakken natuurkunde en wiskunde. Heb je  een MBO-opleiding niveau 4 gedaan, dan is aanmelden ook mogelijk, mits je kennis van wiskunde B en natuurkunde gelijkwaardig is aan HAVO-niveau;
 • Je woont in regio groot-Amsterdam of maximaal 40 kilometer van Amsterdam.

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant start eind augustus. De opleiding duurt bijna drie jaar, waarbij praktijk- en theorieperioden elkaar afwisselen.

Het theoretische gedeelte volg je bij de zorgacademie van het Erasmus MC in Rotterdam.Het praktijkgedeelte volg je in het Antoni van Leeuwenhoek. Dit gedeelte van de opleiding is gebaseerd op de meest kritische beroepssituaties van een radiotherapeutisch laborant.

De opleiding is onderverdeeld in de volgende leerperioden:

o    Beroepsvoorbereidende periode (BVP)
Duur: 6 maanden waarin voornamelijk theorieonderwijs wordt gevolgd.

o    Beroepsopleidende periodes (BOP-1 en BOP-2).
Duur: 6 respectievelijk 12 maanden waarin werken en leren in de praktijk wordt afgewisseld met theorieblokken van 1 of 2 weken per maand.

o    Beroepsverdiepende en afstudeerfase (BVA).
Duur: 12 maanden. Opzet zoals in de BOP 1 en 2 maar met een kleiner aantal theoriedagen. In deze periode verricht je praktijkgericht onderzoek als afstudeerproject.

Er zijn 6 leerperiodes waardoor je stapsgewijs het beroep van radiotherapeutisch laborant onder de knie krijgt.

Het examen omvat voor het praktijkdeel:

 • De beoordelingsverslagen van de 6 praktijkleerperioden
 • Skillslabtraining
 • Stage verpleegafdeling
 • Stage radiologie
 • Vierdaagse stage elders
 • Lessen fysische basisbegrippen en dosisverdeling
 • Dosimetriepracticum

Wat moet je weten over deze opleiding?

 • Duur:34 maanden (start: jaarlijks, eind augustus)
 • Investering: Het Antoni van Leeuwenhoek neemt de kosten voor de opleiding voor haar rekening. De opleiding start met een beroepsvoorbereidende periode, hiervoor ontvang je al een vergoeding. Daarna ontvang je gedurende je studie van 34 maanden een salaris dat ieder afgerond studiejaar oploopt. Het betreft een aanstelling van 36 uur in het geval van een inservice student voor de periode van de duur van deze opleiding. De basis voor jouw arbeidsvoorwaarden is conform de CAO ziekenhuizen.
 • Locatie:Praktijkgedeelte: Antoni van Leeuwenhoek; Theoriegedeelte;: Erasmus MC Rotterdam
 • Accreditatie:CZO-erkend diploma Radiotherapeutisch laborant (Erkenning: Inservice opleiding Radiotherapeutisch laborant heeft een NLQF-niveau 6 inschaling, dit betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding.)Erkenning: Erkend bij het College Zorg Opleidingen (CZO).

Contact
Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan vrijblijvend contact op met Evelien Douwes, AVL Academie (020 512 2902, avlacademie@nki.nl).